GIKS Kalender 2011-2012

2012 WINTER- EN LENTE-EVENEMENTEN

Januari

Vrijdag 20 januari 2012, 15.00 uur
Doctoraatsverdediging Archeologie
Werenfridus van de Put, Shape, image and society: trends in the decoration of Attic lekythoi

Promotor Prof. R. Docter
Zaal rector Vermeylen, Het Pand
Onderbergen 1
9000 Gent

De nederlandse samenvatting, en het hele (engelstalige) proefschrift: http://winfred.home.xs4all.nl/promotie/

Feburari

Woensdag 8 februari 2012, 9.30u - 16.00u
Griekse Dag

(vooral) gericht op een publiek van leerkrachten Grieks in het secundair onderwijs.

Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, Blandijnberg 2, Gent

Prijs (inclusief maaltijd en syllabus) volledige studiedag 45 euro,enkel namiddag 30 euro

Onze onderwijstraditie heeft de Griekse intellectuelen vooral in het kamp der Letteren geduwd. Nochtans zou het in onze door wetenschap gestuurde maatschappij niet misstaan om te wijzen op de grondige invloed van die Griekse meesters op het wetenschappelijke denken in volle synergie met de humane cultuur. Griekse wetenschappers hebben intellectuele prestaties geleverd die lange tijd zonder weerga zijn gebleven. Dit illustreren we aan de hand van het werk van enkele markante sterrenkundigen zoals Eratosthenes, Aristarchus en Hipparchus. Niet alleen hun resultaten zijn belangrijk, maar ook - en misschien vooral - de manier waarop ze die hebben bereikt. In het bijzonder valt op dat vele grote Griekse wetenschappers hellenisten waren die leefden in een tijd waar de grote verhalen van toen aan invloed hadden ingeboet, maar waar internationale contacten en welvaart aanzienlijker waren dan voorheen, een tijd die sterk doet denken aan die van vandaag.
Organisatie: KULeuven, Universiteit Gent en de pedagogische begeleiders klassieke talen in samenwerking met het Griekenlandcentrum
Meer informatie: http://www.griekenlandcentrum.ugent.be


Woensdag 8 februari 2012, 20u
CHRISTOFFEL WAELKENS, HOOGTEPUNTEN UIT DE GRIEKSE STERRENKUNDE

Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde
Koningstraat 18, 9000 Gent
Organisatie NKV Oost-Vlaanderen en UGent Griekenlandcentrum
Voor meer informatie: Wim.Broekaert@ugent.be of  


Zaterdag 11 februari 2012
Ronde Tafel: Het municipale leven in de Oudheid
Table Ronde: La vie municipale dans l’Antiquité

Brussel, Facultés Universitaires Saint Louis, Boulevard du Jardin Botanique 43
  • Alvarez Melero (ULB)
  • Tom Boiy (KUL)
  • Wim Broekaert (UGent)
  • Marco Cavalieri (UCL)
  • Sabien Colpaert (VUB)
  • David Engels (ULB)
  • Ine Jacobs (KUL) 

In navolging van David Engels (UCL) en Peter Van Nuffelen (UGent) hun uitstekende initiatief, trachten prof. Van Haeperen (UCL) en Lindsey Vandevoorde (UGent), i.s.m. prof. Paul Fontaine (FUSL), de idee van een “ronde tafel van Belgische classics” verder te zetten. De doelstelling is om jaarlijks of tweejaarlijks samen te komen en zodoende op de hoogte te blijven van de stand van het Belgisch onderzoek naar de Klassieke Oudheid gevoerd binnen de verschillende disciplines – geschiedenis, archeologie, filologie, filosofie en kunstgeschiedenis. Om een zekere eenvormigheid van de bijdragen te bekomen, werd door onze voorgangers gekozen voor het thema ‘religieuze concurrentie’. Naast de strikt wetenschappelijke waarde van de diverse bijdragen en daaropvolgende debatten, was ook de informele sfeer van de ontmoeting en discussie van belang. De gelijkaardige samenkomst heeft als thema het ‘municipale leven’ in de meest brede zin van het woord.

Klik hier voor meer informatie en abstracts

Organisatie: Françoise Van Haeperen (UCL) () & Lindsey Vandevoorde (UGent) (


WOENSDAG 29 FEBRUARI 2012, 20u
DANNY PRAET, EEN POSTMODERNE PRESOCRATICUS - DE INVLOED VAN HERACLITUS EN DE ANTIEKE WIJSBEGEERTE OP HET WERK VAN JULIO CORTÁZAR (1914-1984)

Pirennezaal (UFO), Sint-Pietersnieuwstraat 33, 9000 Gent
Organisatie: UGent Griekenlandcentrum
Voor meer informatie:

MAART

WOENSDAG 7 MAART 2012, 20U
Bruno Forment, Antieke Mythologie en Barokopera: een haat-liefdeverhouding ?

Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde
Koningstraat 18, 9000 Gent
Organisatie NKV Oost-Vlaanderen
Voor meer informatie:


Donderdag 8 maart, 10-12u, lokaal 241 (Blandijnberg 2)
Paolo, Odorico, Du recueil médiéval à l’invention du texte : le cas des Parastaseis Syntomoi Chronikai

 Lezing/seminarie door prof. Paolo Odorico (EHESS Paris, directeur van het Centre d'Etudes Byzantines, Néo-Helléniques et Sud-Est Européennes)

Doelpubliek: masterstudenten Grieks en onderzoekers met enige voorkennis (klassieke of middeleeuwse) filologie.

Les Parastaseis Syntomoi Chronikai sont un texte devenu presque mythique auprès des byzantinistes. Pour mieux comprendre la nature du texte, il est nécessaire de partir de la source, à savoir le texte, et au-delà, du texte édité, et revenir à l’édition de Preger. Différemment de ce qui a toujours été soutenu par les spécialistes qui s’en sont occupés, je suis convaincu que ce texte n’a jamais eu la forme que lui a donnée le premier éditeur. Il s’agit bel et bien d’une collection : mais que veut dire « collection » ? Nous donnons au mot un sens différent de celui que lui attachaient les Byzantins ; il nous faudrait en première instance revenir sur la définition de « syllogè ». Par le biais de l’analyse du manuscrit, je m’attellerai à démontrer qu’il s’agit d’une section d’un ensemble plus vaste, qui était à l’origine un « dossier », probablement conçu pour concevoir une chronique universelle. La datation aussi doit être revue, et au lieu de parler du VIIIe siècle, il faudra envisager plutôt la période comprise entre la moitié du IXe s. et la moitié du Xe.

Zaterdag 10 maart 2012, 10u.
Lentevergadering van de Koninklijke Zuidnederlandse Maatschappij

Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en LetterkundeKoningstraat 18, 9000 GENT

  • Plenaire lezing:
    Jan Papy (KU Leuven), Van humanisme tot archeologische verzameling. Justus Lipsius en Pieter Paul Rubens en hun omgang met de oudheid.

Sectie Klassieke Studies

  • Tim Denecker (KU Leuven), Taaltheorie ter verdediging van het Latijn. Joannes Lucas S.J., De monumentis publicis Latine inscribendis oratio1676/7)

  • Steven Van Rentergem (Universiteit Gent), De wedergeboorte van een natie en van de roman. Nationalisme en intertekstualiteit in De Banneling (1831) van Alexandros Soutsos

Voor het volledige programma zie http://www.kzm.be/kalender.html 


31 maart 2012
Theatermarathon Herakles (toneelgroep De Appel, Den Haag)

Na de succesvolle theatermarathons Tantalus , Odysseus en Tuin van Holland brengt De Appel in februari 2012 de theatermarathon Herakles uit. Aus Greidanus sr. en Jules Terlingen (samen met Alain Pringels ook tekstschrijvers van de theatermarathons Odysseus en Tuin van Holland) hebben een nieuwe theatermarathon geschreven over deze held. Kostuumontwerpster Annelies de Ridder en decorontwerper Guus van Geffen zorgen (net zoals de voorgaande theatermarathons) weer voor een spectaculaire vormgeving.
Hun vorige klassieke theatermarathon Odysseus in 2008 was een groot succes. Net als toen wil het Griekenlandcentrum ook nu de organisatie op zich nemen om gemeenschappelijk transport te regelen naar Den Haag en de kaarten te reserveren. Met de Appel hebben we een groepstarief kunnen afspreken van 70 euro (kaarten derde rang) of 80 euro (kaarten tweede rang) voor de voorstelling (start 11u, geschat einde 22u) inclusief maaltijden (lunch & diner).
De plaatsen zijn echter beperkt en de kaartenverkoop verloopt razend snel. Het Griekenlandcentrum heeft daarom een optie genomen op alvast 40 plaatsen (20 in elke prijscategorie). Die optie verloopt op 1 november. Kijklustigen kunnen ten laatste op 31 oktober reserveren door een email te sturen naar (Berenice Verhelst) en de som van 70 of 80 euro te storten op het rekeningnummer (880-3250501-78 of IBAN: BE69 8803 2505 0178).
Transport kan pas geregeld worden als wij een definitief aantal personen weten, dus de transportkosten worden later geregeld. Leden zullen hierbij van een gunsttarief kunnen genieten.
Alle informatie over de voorstelling kan u vinden op de website van de Appel: http://www.toneelgroepdeappel.nl

APRIL

WOENSDAG 18 APRIL 2012, 20U
MARC WAELKENS, SAGALASSOS. STAD DER DROMEN

Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde
Koningstraat 18, 9000 Gent
Organisatie NKV Oost-Vlaanderen
Voor meer informatie:

Vrijdag 20 april 2012, 13u
Michael Burke (University College Roosevelt Middelburg / Universiteit Utrecht)
Rhetoric: a classical method for successful contemporary learning

Blandijnberg 2, lokaal 1.43

Thema: De hedendaagse invulling van een klassieke discipline, de plaats van retoriek in de Angelsaksische en continentale universitaire tradities, en de relevantie van retoriek binnen de vorming van studenten tot kritische burgers.

De spreker: Dr. Burke is Universitair Hoofddocent Retoriek en Stilistiek, en Head of the Academic Core Department in Middelburg, hij is voorzitter van PALA , the International Poetics And Linguistics Association en heeft ruim gepubliceerd over moderne retoriek en stilistiek, vaak vanuit een antiek retorisch perspectief. Meer info zie http://www.roac.nl/roac/acc-dept.phtml?st=burke

Organisatie: Danny Praet

WOENSDAG 25 APRIL 2012, 20U
BOEKPRESENTATIE VAN INLEIDING IN DE NIEUWGRIEKSE LITERATUUR DOOR PIETER BORGHART

J.Story Scientia Boekhandel, Sint-Kwintensberg 87, 9000 Gent
Organisatie: UGent Griekenlandcentrum
Voor meer informatie:
Voor meer informatie:

MEI

WOENSDAG 2 MEI 2012, 20U
JEAN PAUL VAN BENDEGEM, PYTHAGORAS TOT EUCLIDES: VAN BEWIJZEN OM TE BEKIJKEN NAAR BEWIJZEN OM OVER NA TE DENKEN

Pirennezaal (UFO), Sint-Pietersnieuwstraat 35, 9000 Gent
Organisatie: UGent Griekenlandcentrum
Voor meer informatie:

ZONDAG 6 MEI 2012
EXCURSIE TONGEREN (TENTOONSTELLING SAGALASSOS)

Verdere informatie volgt
Voor meer informatie:

Maandag 7 mei, 2012, 11u30
Chris Dickenson (RU Groningen), The Greek agora as political space under Roman rule

Dhondtzaal (UFO), Sint-Pietersnieuwstraat 35, 9000

Lezing in het kader van de master-cursus "Burgerschap en Staat" (prof. A. Zuiderhoek)

Organisatie: Afdeling Vakgroep Geschiedenis, AFdeling Klassieke Geschiedenis
Informatie:

Dr. Dickenson's onderzoek betreft de mogelijke relatie tussen veranderingen in de stedelijke publieke ruimte, in het bijzonder de agora, in de Griekse stad uit de Hellenistische en Romeinse periode, en maatschappelijke veranderingen (sociaal, economisch, politiek). Kunnen we uit het veranderende fysieke karakter (bouwwerken, monumenten, stadsplannen) van de stad op de een of andere manier 'aflezen' wat er veranderde in maatschappelijke zin? En zo ja, hoe dan? Iedereen welkom. Kom zeker luisteren, want het belooft zeer interessant te worden.

Woensdag 16 mei 2012, 15 uur
Doctoraatsverdiging Archeologie
Angelo Verlinde, The temple complex of Pessinus: archaeological research on the function, morphology and chronology of a sanctuary in Asia Minor

Promotoren Prof. Dr. F. Vermeulen en Prof. Dr. em. J. Devreker
Zaal rector Blancquaert, Het Pand
Onderbergen 1
9000 Gent.

Vrijdag 25 mei 2012, 15u30
Rens Bod (Universiteit van Amsterdam), Writing the History of the Humanities. Another History of Science?

Lokaal 2.19 (Blandijnberg), 15u30

Organisatie: Centrum voor Wetenschapsgeschiedenis (http://www.sarton.ugent.be/)
Meer informatie: 


   

2011 NAJAARSEVENEMENTEN

SEPTEMBER

wo. 21- vr. 23 september 2011
7th International Colloquium on Ancient Greek Linguistics:
Variation in Grammar and Discourse
Ghent University

voor meer informatie zie: http://www.icagl7.ugent.be/


vrijdag 23 september 2011, 15u
Doctoraatsverdediging archeologie:
Wouter D’haeze: De Romeinse kustverdediging langs de Noordzee en het Kanaal van 120 tot 410 na Chr.

promotor prof. Jean Bourgeois
Zuillenzaal, Geuzenhuis
Kantienberg 9
9000 Gent


zaterdag 24 september 2011, 17u.
Nadia Sels, 'De Man die Vuur geeft': transformaties van de Prometheus-mythe door de eeuwen heen

Inleiding bij een concertenreeks door Jan Michiels rond de mythologische figuur Prometheus in de muziek (concerten op 24 september, 25 januari en 25 april).
Concertgebouw Brugge
Organisatie: Griekenlandcentrum i.s.m. Concertgebouw Brugge
Speciaal tarief voor leden Griekenlandcentrum: €10 voor het volgende pakket:
a) de lecture-performance van Jan Michiels op vrijdag 23 september om 20u., rond het thema "Prometheus, een muzikale mythe" (lezing met live gespeelde muziekvoorbeelden)
b) de lezing om 17u. door Nadia Sels
c) het concert op 24 september om 20u. (met inleiding om 19u.15) 'Prometheus, de vuurbrenger', Jan Michiels speelt Beethoven, Liszt
& Nono.
Interesse/tickets? Contacteer het secretariaat via
Meer informatie over de concerten: www.concertgebouw.be

OKTOBER

5 Oktober 2011, 20u
Beerd Beukenhorst, De echo van het verleden: de Oudheid in de Nieuwe Wereld

Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde
Koningstraat 18, 9000 Gent
Organisatie NKV Oost-Vlaanderen
Voor meer informatie:

zaterdag 15 oktober 2011
Contactforum Koninklijk Zuidnederlandse Maatschappij

Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde,
Koningstraat 18, 9000 Gent
Sectie Klassieke Studies
Berenice Verhelst (Universiteit Gent), Over de Dionysiaca van Nonnus van Panopolis. (Samenvatting)
Katrien Levrie (K.U.Leuven), En toen was er chaos. Het genre van de capita in Byzantium.
Volledig programma: http://www.kzm.be/kalender.html

Do. 20 oktober 2011, 13u-17u
Gamen in het museum

Gallo-Romeins Museum, Kielenstraat 15, Tongeren Uur: 13.00u – 17.00u
Het Gallo-Romeins Museum Tongeren ontwikkelde samen met de UHasselt een PDA-applicatie waarbij jongeren al gamend het museum en haar collectie leren kennen. In kleine groepjes voeren de jongeren opdrachtjes uit, verslaan ze de Romeinen of bouwen ze akkertjes op hun handcomputer. Tijdens het bezoek aan de site horen we waarom het Gallo- Romeins Museum voor een game koos en hoe de ontwikkeling en implementatie van het spel gerealiseerd werd.
Deelname is gratis, maar gelieve uw komst te melden via
In het kader van het Onderzoeksseminarie Publieksgeschiedenis (thema: ‘Geschiedenis en Entertainment’)
Organisatie: Instituut voor Publieksgeschiedenis (http://www.ipg.ugent.be/)
Meer informatie:

Woensdag 26 oktober 2011, 20u
HUGO KONING, ALLEGORIE TOT HET UITERSTE: HESIODUS' THEOGONIE UITGELEGD

Pirennezaal (UFO), Sint-Pietersnieuwstraat 33, 9000 Gent
Organisatie: UGent Griekenlandcentrum
Voor meer informatie:

NOVEMBER

Dinsdag 1 november 2011, 20u (zaal open vanaf 19u30)
De 5de jaarlijkse Byvanck lezing The Archaic Temples of the Etruscans
Prof. Maria Bonghi Jovino, Università degli Studi di Milano, Italië

Rijksmuseum voor Oudheden (Rapenburg 28, Leiden, Nederland)
Deze avond wordt gemodereerd door Dr L.B. van der Meer
Klik hier voor de affiche. Meer info vindt u op http://www.babesch.org.
De Byvancklezing wordt georganiseerd door de stichting BABESCH in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden.
Praktische organisatie: Onderzoekseenheid Klassieke Archeologie, Kim Van Liefferinghe
Toegang is tot de lezing is gratis maar gezien de beperkte hoeveelheid plaatsen is bevestiging van uw aanwezigheid ten sterkste aangeraden (). Wij danken u voor uw begrip.

WOENSDAG 9 NOVEMBER 2011, 20U
ANNELIES DE BONDT, ROMEINSE STANDBEELDEN: INDIVIDUEEL EERBETOON IN HET DAGELIJKS STADSBEELD

Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde
Koningstraat 18, 9000 Gent
Organisatie NKV Oost-Vlaanderen
Voor meer informatie:

Woensdag 16 november 2011, 15u
Candace Rice, Shipwrecks and the Roman Economy

Blandijnberg 613
Organisatie: VG Geschiedenis, Afdeling Klassieke Geschiedenis
Gastlezing in het kader van het vak Economische Geschiedenis, partim Oudheid

WOENSDAG 16 NOVEMBER 2011, 20U
BOEKPRESENTATIE VAN DE NIEUWE VERTALING VAN ODYSSEAS ELYTIS (UITGEVERIJ P) DOOR GUIDO DEMOEN. INLEIDING DOOR GUNNAR DE BOEL

LET OP: NIEUWE LOCATIE !!!
AUDITORIUM C, Blandijnberg 2, 9000 Gent
Organisatie: UGent Griekenlandcentrum


Maandag 21 november 2011, 10-17u
Colloquium “Publieksgeschiedenis tussen onderwijs, onderzoek en markt” en openingsreceptie

Aula van de UGent
Voldersstraat 9, Gent
Divers programma met bijdragen rond hoe mensen in het heden omgaan met de geschiedenis en historische kennis in- en omzetten naar onderwijs, musea, historische tentoonstellingen, herdenkingen, publieksboeken, media, erfgoedgemeenschappen… t.t.z. overal waar aan het verleden betekenis wordt verleend (cf. http://www.ipg.ugent.be/info).
Met o.m. een sessie over "Het verleden in citymarketing", en hierin bijdragen van Guy Dupond over het Europese PORTICO-project  en Carmen Willems over het Gallo-Romeins Museum Tongeren
Organisatie: Vlaamse Geschiedkundige kring
http://www.vgkgent.be/nl/Lustrum/Lustrumprogramma/
Dinsdag 22 november 2011, 20u (deuren 19u45)
Variété Historique: een petite histoire van het menselijk plezier

Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde
Sint-Hubertusstraat, Gent
Toegang: €2

Professoren Zuiderhoek, Deploige, Van Bruaene en Verbruggen serveren u samen met medestudenten een menu van anekdotes rond genot en feesten doorheen de geschiedenis in een kader van voordracht, dans, muziek en beeld.

Organisatie: Vlaamse Geschiedkundige kring
http://www.vgkgent.be/nl/Lustrum/Lustrumprogramma/


Maandag 28 november 2011, 16u
Onderzoeksnamiddag Archeologie

Sint-Pietersnieuwstraat 35 Universiteitsforum, vergaderzaal 1ste verdieping

Dr. Christina Tsoraki (Université Catholique de Louvain en University of Sheffield): Technological practices and materialconnections: ground stone technologies, social networks and the development of craft production in Neolithic communities

Prof. Frank Vermeulen (UGent): Ammaia (Portugal): Towards a 3D Reconstruction of a Roman Town.

Organisatie: Vakgroep Archeologie

DECEMBER

Donderdag 1 december 2011, 20u
Bernard Vandaele, "Rome Brandt!"

Kollekasteel, Groenestaakstraat 68, 9030 Mariakerke (Gent), Toegang: 2 euro
Organisatie : VZW Legia. Forum voor Ijzertijdstudie
http://www.legia-forum.org/index.html 

Woensdag 7 december 2011, 19u
Filmavond

Organisatie NKV Oost-Vlaanderen

WOENSDAG 7 december 2011, 20u
Nadia Sels, Tiresias als tweeling: mythe, mythentheorie en receptie in Michel Tourniers Les Météores

Pirennezaal (UFO), Sint-Pietersnieuwstraat 33, 9000 Gent
Organisatie: UGent Griekenlandcentrum
Voor meer informatie:


WOENSDAG 14 DECEMBER 2011, 14U
RSRC WORKSHOP : EPIGRAPHY AND URBAN CULTURE

  • Jonathan Prag (Merton College, Oxford), A new bronze honorific from late Hellenistic Sicily (Halaesa), in two copies
  • Christina Williamson (RUGroningen), The rationality of civic oaths in ritual space in the Hellenistic polis
  • John Patterson (University of Cambirdge), The Lanuvium inscription of the Worshippers of Diana and Antinous (ILS 7212)
  • Lindsey Vandevoorde (Ghent University), Respectability on display. Alba and fasti of the *Augustales in context of collegial hierarchy
  • Sebastian Schmidt Hofner (Heidelberg), Von der Kurie zu den Notabeln: Patronage und die Transformation oligarchischer Herrschaft in den spätantiken Städten".
Het Pand, Zaal Rector Vermeylen
Onderbergen 1, 9000 Gent
Organisatie: Roman Society Research Centre
Voor meer informatie:


DONDERDAG 15 – VRIJDAG 16 DECEMBER 2011
Food, Identity and Cross-cultural Exchanges in Classical Antiquity

Het Pand, Zaal Rector Vermeylen
Onderbergen 1, 9000 Gent
Thursday 15/12/2011
  • 9:00 Welcome and introduction
  • 9:30 Emmanuel Botte (Rome, Italy), L’exploitation du thon dans la Sicile grecque d’époque classique et hellénistique : transfert culturel d’origine punique ou innovation technologique ?
  • 10:00 Nicholas Purcell (Oxford, UK), Metellus Pius’ Pontifical Dinner in Macrobius
  • 11:00 Julie Delamard (Rome, Italy), Le plat du jour : daily used wares and identities in Greek Archaic Sicily
  • 11:30 Scott Gallimore (Sackville NB, Canada), Creticum Vinum Excellens: The Distribution of Cretan Wine in the Roman Empire
  • 14:00 Éric Morvillez (Avignon, France), TBA
  • 14:30 Andrew Wallace-Hadrill (Cambridge, UK),TBA 
  • 15:30 Laure Passet (Lyon, France), La perception des denrées étrangères à Rome au IIe siècle av. J.‑C. : l’évolution des représentations
  • 16:00 Stéphane Solier (Nice, France), Barbarians and Christian Apologetics
  • 16:30 Ulrike Krotscheck (Olympia WA, USA), Wine, Bread, and ‘Colonization’: Coexistence at the Western Edge of the Greek World
  •  
Friday 16/12/2011
  • 9:30 Robin Nadeau (Exeter, UK), Chicken à la perse in Ancient Greece
  • 10:00 John Wilkins (Exeter, UK), Foreign Influences on Greek Dietetics
  • 11:00 Annette Rathje (Copenhagen, Denmark), Eating Behaviours in Early Rome, Etruria, and beyond
  • 11:30 Dennis E. Smith (Tulsa OK, USA), Dining with the ‘Others’ in Earliest Christianity
  • 12:30 Lunch
  • 14:00 Wim Broekaert (Ghent, Belgium), Imitatio and aemulatio in the Soldiers’ Kitchen. Trade Route and Consumption Patterns along the Limes
  • 14:30 Konrad Vössing (Bonn, Germany), The Order of the Guests in Greek, Roman and 'Barbarian' Banquets - Differences and Analogies
  • 15:30 Jeroen Poblome (Leuven, Belgium), Food Consumption in Düzen Tepesi and Sagalassos
Organisatie:, Roman Society Research Centre (UGent & VUB) & University of Exeter
Voor meer informatie:


Woensdag 21 december 2011, 19u
Afscheidsviering prof. em. Freddy Decreus, "Chrisje" De Pauw en Roger Stroobandt

Blandijnberg 2, Auditorium E
Er zal tevens een huldeboek overhandigd worden aan Freddy Decreus een huldeboek met meer dan 30 academische bijdragen rond het thema ‘receptie van de Oudheid’, bijeengebracht door J. Nelis, uitgegeven door Academia Press: zie inhoudstafel infra).
Aansluitend (rond 20 u) wordt een receptie met broodjes aangeboden. Indien U aanwezig wenst te zijn op 21 december, graag zo snel mogelijk een seintje aan het e-mailadres ; gelieve hierbij te vermelden of U al dan niet in gezelschap komt (zo ja met hoeveel?).
Indien U het huldeboek voor Freddy Decreus wenst aan te kopen, gelieve dan vóór 30 november 2011 te mailen naar . U kan Uw exemplaar/exemplaren dan op 21 december tijdens de receptie (vanaf 20 u) afhalen. De kostprijs is 20 euro, ter plaatse te betalen; gelieve pasgeld klaar te hebben. Het boek zal een tabula gratulatoria bevatten.