GIKS berichten worden regelmatig (maar niet dagelijks en ook enkel als er iets te berichten valt) toegestuurd aan iedereen die op de mailing list van het Gents Instituut is ingeschreven.
De GIKS berichten hebben een min of meer vaste structuur. Eerst is er de 'Kalender' die de wekelijkse en maandelijkse evenementen in verband met Klassieke Studies aan de UGent of georganiseerd door medewerkers van de UGent in herinnering brengt. Daarna volgt de rubriek 'Berichten', waar u calls for papers, jobaanbiedingen, summer courses e.d.m. vindt die voor senior en junior onderzoekers en studenten interessant kunnen zijn.
Als u aankondigingen wil toevoegen, kunt u deze per mail sturen aan: . Indien u deze berichten niet meer wenst te ontvangen, volstaat een eenvoudig mailtje aan Koen.Verboven@ugent.be
De activiteiten van het jaar 2009-2010 zijn voorbij. De kalender voor 2010-2011 is in aanmaak en zal in de loop van augustus beschikbaar zijn.
Voor de tweede maal biedt het Nederlands Instituut in Athene in samenwerking met een aantal Nederlandse Universiteiten en OIKOS een praktische cursus Griekse epigrafie aan voor promovendi en MA-studenten op het gebied van de Oude Geschiedenis, Griekse Taal- en Letterkunde, Archeologie, en Godsdienstwetenschappen. De cursus zal plaatsvinden van 21 tm 28 November 2010 in Athene. De cursus biedt een intensieve introductie in de epigrafie van de Archaïsche periode tot de Late Oudheid en is gericht op het verwerven van praktische onderzoeksvaardigheden op epigrafisch gebied in het kader van het eigen MA- en PhD-onderzoek. De cursus behandelt de belangrijkste epigrafische genres, die zullen worden bestudeerd binnen hun historische, literaire en archeologische context. Er is expliciet aandacht voor theoretische en methodologische aspecten van de epigrafie, en er wordt gericht gewerkt op een toepassing van deze aspecten binnen andere benaderingen zoals literatuur, geschiedenis, linguïstiek, archeologie, en godsdienstwetenschappen.
De cursus wordt gegeven als een intensieve blokcursus aan het Nederlands Instituut in Athene. Voorafgaand aan de cursus zullen éen of meer introductiebijeenkomsten in Nederland plaatsvinden.
De cursus biedt een praktische introductie op het gebied van de Griekse epigrafie, waarbij iedere student de opdracht krijgt een presentatie voor te bereiden over een epigrafische tekst (op steen) uit een museum of archeologische site in Athene. Je zult hierbij leren hoe je een tekst ontcijfert, hoe een teksteditie gemaakt wordt, en hoe je een kort commentaar schrijft. Hierbij krijg je de gelegenheid om naar gelang de eigen interesse de nadruk te leggen op (godsdienst-)historische, literaire, linguïstische of archeologische aspekten van de tekst . Ons streven is om de tekst af te stermmen op je eigen interesses en op je niveau Grieks, zodat alle categorieën deelnemers epigrafisch materiaal leren inzetten voor het eigen onderzoek.
De cursus start met inleiding op de geschiedenis en organisatie van de Griekse epigrafie en de belangrijkste heuristische hulpmiddelen. De cursus bestaat verder uit site- en museumbezoek, afgewisseld met lezingen en individuele studie (onder begeleiding) in de bibliotheek van het NIA, het Epigrafisch Museum en diverse buitenlandse instituten. Tevens zal er een excursie naar sites buiten Athene worden georganiseerd.
De cursus is gericht op de kennismaking met de epigrafie van een aantal belangrijke domeinen zoals I: Familie en begraven; II, Staat en politiek, en III Godsdienst en Festivals aan de hand van materiaal afkomstig van archeologische sites zoals de Kerameikos, Agora, en Akropolis. Deze thematiek maakt het mogelijk om inscripties zoveel mogelijk in context te bestuderen. Er zal echter niet alleen aandacht zijn voor materiaal uit de klassieke periode; er wordt ook materiaal bestudeerd uit gebieden buiten Athene zodat een representatief en diachroon overzicht geboden kan worden van de Griekse epigrafie als geheel.
De cursus wordt georganiseerd door Prof. dr. O. M. Van Nijf (RUG, Oude geschiedenis), ism. met dr M.P. de Bakker (UvA, Grieks), en Prof. Dr. J. Blok (UU Oude Geschiedenis). Verder zal een aantal gastsprekers uit Athene worden uitgenodigd voor een lezing of presentatie. De cursus is bestemd voor gevorderde MA-studenten (MA en research-MA) en promovendi. De studielast bedraagt zeven volle studiedagen en staat gelijk aan 5 ects. In overleg met de docenten kan dit op individuele basis desgewenst naar 10 ects worden uitgebreid.
De cursus is primair gericht op oud-historici, classici, archeologen en studenten godsdienstwetenschappen/theologie, maar iedereen die aan de toelatingseisen voldoet, kan zich aanmelden. Ook Belgische MA studenten en promovendi zijn van harte welkom! Bij de aanmelding dien je duidelijk aan te geven wat je motivatie is om aan de cursus deel te nemen, waar je eigen onderzoek over gaat en welk niveau je hebt behaald in het Grieks.
NB Epigrafische voorkennis is niet vereist, wel is redelijke kennis van het Grieks noodzakelijk. (Hieronder wordt verstaan dat je zelfstandig een Griekse tekst kunt lezen en vertalen).
Het NIA streeft er naar een deel van de kosten voor zijn rekening te nemen en zal voor de geselecteerde studenten onderdak in Athene verzorgen. De deelnemers worden geacht zelf hun reis te boeken en te betalen.
Tot de cursus worden maximaal vijftien personen toegelaten. Bij overtekening zal een selectie gemaakt worden waarbij de motivatiebrief een belangrijke rol speelt. Geïnteresseerden wordt gevraagd zich zo snel mogelijk, maar in ieder geval voor 31 augustus zich aan te melden bij het secretariaat van het NIA. De aanmelding gaat vergezeld van een motivatiebrief, en een indicatie van het behaalde niveau Grieks.
Meer informatie bij: Prof. dr. O. M. van Nijf, Hoogleraar Oude Geschiedenis, Rijksuniversiteit Groningen;
The post is available for a period of 7 months from 01 February 2011 to 31 August 2011.
Applications are invited from suitably qualified candidates to teach, assess and administer course-units in Classical Language and Literature, principally Latin; and to supervise dissertations at both undergraduate and postgraduate levels. An ability to teach Latin language from elementary to the highest levels is essential; an ability to teach Greek language to the same levels will be an advantage.
Informal enquiries may be made to the Head of Classics & Ancient History *from 4th August*: Professor Roy Gibson:
Application forms and further particulars are available from our website http://www.manchester.ac.uk/jobs
Closing date: 6th September 2010
deadline for application: Friday, 13 August 2010
The Classical Studies Program (http://www.arts.monash.edu.au/classical/) seeks to fill a continuing position to be taken up in January 2011 with a classicist who has a dynamic research and teaching profile. In particular, the Program is seeking an expert in Latin and Greek language or literature who will be able to teach Greek and Latin at all levels as well as literature and culture units (including myth and daily life). Pedagogical technology expertise will benefit candidates.
Members of the Classical Studies Program teach units from first year to honours at undergraduate level, and have graduate programs leading to Masters and/or PhD by research. In addition to being competent to teach in the areas identified above, the successful applicant will be expected to undertake supervision of research students; engage in original and innovative research; be prepared to collaborate in research, team teaching, and curriculum development and undertake a share of administrative tasks within the program and School.
more info: http://monash.turborecruit.com.au/job/job_details.cfm?id=504597&from
Application deadline Oct. 1st., 2010
The Faculty of Historical and Cultural Studies announces the position of a Full Professor of Etruscology and Italian Antiquity Studies As stated in its development plan. The University of Vienna aims at strengthening its position as a major research-oriented university. Key elements of this strategy include the provision of an attractive range of research-based study programmes, support for furthering the work of junior academic colleagues, and high-calibre professorial appointments.
The professorship, which is based at the Institute for Ancient History, Papyrology and Epigraphy, will have an historical-classical orientation and cover both the areas “Etruscology” and “Italian Antiquity Studies”.
Further details on